4 Daagse van de IJzer 2023

Na de 2 daagse van Blankenberge wordt er bij onze zuiderburen een ook een 4 daagse georganiseerd. Met behulp van diverse militaire onderdelen wordt 4 dagen door West Vlaanderen gewandeld. Er zijn meerdere afstanden te weten 8,16,24 en 32 kilometer.  De startplaatsen zijn per dag verschillend: Koksijde, Diksmuide, Poperinge en Ieper. Het gebied waar doorheen wordt gelopen heeft ieder zijn eigen specifieke kenmerken.  Naast deze kenmerken zijn de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog  nog steeds aanwezig. Loopgraven en de vele grote begraafplaatsen maar ook kleine erevelden zijn in grote getale aanwezig.

 

 

Wij hadden een camping https://jeugdstadion.be/N/index.phpin Ieper gevonden waar wij gedurende de 4 daagse verbleven. Dicht tegen de binnenstad aan met zijn vele terrassen en niet te vergeten al 100 jaar elke avond om 20.00 uur de “Last Post”bij de Meenpoort .

 

Dag 1 Oostduinkerke

 

Vanuit Ieper zijn er mogelijkheden om met de bus naar de startplaats te gaan. Wij hadden deze keuze niet gemaakt en gingen met eigen vervoer over een afstand 45 km naar Koksijde. Hier werd onder het toezicht van een aantal hoogwaardigheidsbekleders het startschot gegeven voor de 50 ste 4 daagse van de IJzer. De tocht voerde ons richting “Nieuwpoort”waar wij een pauze hebben ingelast voor een bak koffie. We hebben nog even stilgestaan bij het monument. De route wordt vervolgd langs het havengebied van Nieuwpoort en loopt via een miltair terrein terug naar het kustgebied. Als toetje mag je door het het duingebied rond Oostduinkerke  wandelen. Pittig maar wel leuk. Aan het einde van de tocht worden we met verrast op een heerlijke garnalensoep. Met een toeristentreintje gaan we terug naar de startplaats.  Op naar dag 2 met start vanuit Diksmuide.

Dag-1-Oostduinkerke-Ijzer-4-daagse.gpx (364 downloads )

 

 

Dag 2 Diksmuide

 

Dag 2 konden we 15 minuten later opstaan. Diksmuide een stadje met ruim 17000 inwoners heeft een prachtig centrum die een onuitwisbaar indruk heeft gemaakt. Vanuit Diksmuide lopen we in Noordelijke richting. Na een koffiebreak in Keiem  maken we ons op voor de weg terug. Indrukwekkend op het einde zijn de nog steeds in takt zijnde loopgraven “Dodengang Diksmuide”Hier krijg je inzicht in onder welke erbarmelijke omstandigheden de soldaten tussen 1914 en 1918 hun taak  moesten verrichten. We eindigen in het nog steeds sfeervolle centrum van Dijksmuide.

 

 

Dag-2-Diksmuide-Ijzer-4-daagse.gpx (396 downloads )

 

 

Dag 3 Poperinge

 

Wederom konden we weer 15 later naar de startplaats vertrekken. Poperinge ligt op amper 15 minuten rijden van Ieper. De vertrekplaats ligt tegenover het treinstation. Het vinden van een parkeerplaats voor de auto vereist wel enige voorbereiding vooraf aan de tocht. De weergoden hadden aangegeven dat er enig hemelwater kon neerdalen en ze hadden gelijk. Desondanks werden we verrast door de vele hopvelden die Poperinge en omgeving rijk is. Krombeke was het keerpunt voor de 24 km wandelaars alvorens terugkeren naar Poperinge. Ondanks de mindere weersomstandigheden bleef de stemming er goed inzitten bij de deelnemers en toeschouwers.

 

 

 

 

Dag-3-Poperinge-ijzer-4-daagse-.gpx (379 downloads )

 

Dag 4 Ieper

 

De laatste dag van de 4 daagse van de IJzer was voor ons een thuiswedstrijd. Vanuit de camping konden we in 15 minuten op de fiets naar de startplaats gaan. De markt was ‘s morgens gevuld met de vele wandelaars die op dit evenement afkomen.  De omgeving van Ieper is gevuld met vele herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Soms wandel je langs erevelden en dan rest je niets anders dan met gepaste stilte de jongemannen te eren die hun leven hebben gegeven  voor een ideaal van een aantal gekken. Ik zou Ieper tekort doen als je de omgeving niet waardeerd. Het is zeker de moeite waard om hier te wandelen en te verblijven. Uiteindelijk kregen we onze welverdiende medaille en konden we ons bolleke heerlijk laten smaken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag-4-Ieper-IJzer-4-daagse.gpx (378 downloads )

Klik op de foto voor alle foto’s

Klik op foto voor de foto's van de 4 daagse van de ijzer