IML HÆRVEJSMARCHEN 25 en 26 juni 2016

 

 

Klik op afbeelding voor de foto’s

Eerst een stukje door het centrum van de stad. In de winkelstraten is de rode loper voor ons uitgelegd! Boven de straat Deense vlaggetjes, zodat alles er heel vrolijk uitziet. We passeren mooie, oude panden en de Dom torent hoog boven de stad uit.Héél erg mooi! Dan de stad uit. Langs het water, waar o.a. het Golfhotel ligt (prijzig!). De eerste dag gaan de Denen op pad gaan  met karren, kinderwagens en wat al niet meer, gevuld met bier, drank, enz. Hele families en vriendengroepen lopen al drinkend en zingend mee. Daarbij vaak ludiek gekleed, zodat het wel wat weg heeft van een carnavalsoptocht. Trouwens zo wordt dit gebeuren ook genoemd. Om de  paar honderd meter staan ze weer stil, drinken het nodige aan alcoholica, zingen, dansen en hebben ongelooflijk veel plezier! Grote en kleine radio’s op de karren vastgebonden. Als IML-lopers, bewegen wij  ons er tussendoor en je verveelt je dan ook werkelijk geen seconde!

De route gaat het eerste gedeelte veel over paden (wel verhard) door het bos. De eerste rust is een grote rustplek bij een oude, voormalige papierfabriek. Echt heel leuk.

Dan weer verder, nog steeds omringd door groepjes Denen. Wat wòrdt er wat “wild”geplast vandaag!!! Ja, wat wil je ook als er zó veel wordt gedronken.

Vlak voor de 2e rust is er een splitsing: de z.g. carnavalsroute gaat linksaf en de reguliere IML-route rechtsaf. Ik kies voor de laatste optie en bereik even later de rustplek bij een groot fabriekscomplex. Overal tentjes waar eten en drinken te koop is. De militairen hebben hun eigen onderkomen op het terrein en marcheren zoals het hoort na de rust weer het terrein af. Er moet af en toe flink worden geklommen. Het is een heuvelachtig landschap met mooie vergezichten.

Aan het einde wacht ons een heerlijk biertje. Tot onze verbazing zijn er veel deelnemers uit Groningen. Zij doen mee vanuit de North Sea walk van organisatie Tocht om de Noord.

We wandelen terug naar ons hotel en rusten uit.  Na een heerlijke douche gaan we Viborg in om een eetgelegenheid te zoeken. Uiteindelijk komen terecht in Italiaans restaurant waar we aanschuiven bij een Belgisch echtpaar die ook deelnemen aan de wandeltocht. De volgende dag ontvangen zij de IML award voor de European walker.

 

Zaterdag haervejsmarchen-lordag-30km.gpx (541 downloads )

Zondag haervejsmarchen-sondag-30-km.gpx (557 downloads )

Dag 2

Nu geen verklede groepen met karren e.d., maar  wandelaars, die weer gaan genieten van een dagje stappen door het Deense land. Via een andere route de stad uit, zodat we weer een stukje van de oude binnenstad te zien krijgen. Mooie, oude huizen, leuke straatjes. Ook nu weer langs het Golfhotel, maar lopen dan een pad door een park langs de oever van een groot meer. Aan de overkant het hooggelegen Viborg met erbovenuit tronend de prachtige Dom Kirke. Na dit park gaat de route door wat je wel de “graanschuur” van Denemarken kunt noemen. Links en rechts zo ver je kunt zien hellingen met verschillende soorten graan. Het is vandaag behoorlijk klimmen en dalen. Dus afzien, waar nog eens bij komt, dat er pas na zo’n tweeënhalf uur lopen een rustplek opdoemt. Even gezeten, weer het ploegje bekenden uit Groningen gezien. Als we het bord met daarop de 5 zien staan voor alle afstanden, komt het eind in zicht. Verbaasd ben ik dan ook, dat er zo’n 3 km. vóór de finish nog een grote rustplaats is. Ik loop nu maar door. Ga liever zitten als je weet dat de eindstreep is bereikt. Zo arriveer ik bij de finishpoort, krijg de laatste knip en loop over het zonovergoten, volle startterrein naar de Kazernehal om me af te melden. Op het zonovergoten is het goed vertoeven. We drinken een paar welverdiende biertjes. Op verzoek van het Belgisch echtpaar maken we foto’s van hun huldiging als European Walker. We gaan terug naar het hotel waar onze telefoons beginnen te trillen van de ingekomen berichten. Onze kleinzoon Afarens Lisander Lubbers is geboren en we zijn Opa en Oma geworden.  We drinken hierop en gaan zo snel als het kan terug naar Nederland.