Tocht om de Noord 2023

Zaterdag 23 september

Tocht om de Noord ging in 2023 voor het eerste de grens over  om kennis te maken met de duitse “Gastfreundschaft” daar waar we in Groningen “Moi”zeggen als we iemand tegenkomen zeggen onze Ost Friese Oosterburen “Moin”.

 

Na het zingen van het Groninger volkslied  gingen we om 6.30 uur op pad. De eerste stop na ruim 11 km was bij het “Landwirtschaft Museum” in Rhede. We werden verrast met een heerlijke wafel en een kop koffie in een porseleinen mok voor € 1.- . Duitse gastvrijheid !!!

Het museum zeker is de moeite waard om een keer te bezoeken. Je kunt er o.a allerlei lanbouwgereedschappen aantreffen uit vroegere tijden. Na 12 km staken we de “Ems” over. Over niet al te lange tijd zal de brug waar wij op liepen  vervangen worden door een nieuwe brug. Vanuit Papenburg gaan hier de immensse cruiseschepen langs  richting de Eemshaven. De Meyerwerf waar de cruiseschepen worden gebouwd konden we na ongeveer 20 km zien.  We hebben een pauze ingelast bij de camping “Tunxdorfer Berge” waar een vrolijk bandje de sfeer verhoogde.  Vanuit de camping ging  de route richting de A 31 en Bourtange . We passeerden daarbij het dorp Aschendorf met zijn bijna 8500 tellende  inwoners. Aschendorf heeft veel bekendheid te danken aan het schoenenimperium van “Klahsen”. 

Helaas wat men had voorspelt, werd in het laatste deel van de tocht werkelijkheid. Het hemelwater kwam met bakken naar beneden. Hierdoor konden we niet  genieten van de activiteiten die men in en om Bourtange had georganiseerd. De pret was er niet minder om en het soepje maakte veel goed. Op naar de zondag.

 

Zondag 24 september.

Wederom om 6.30 uur gestart. De eerste paar kilometer gingen langs het Bourtangekanaal. Halverwege dit kanaal werden we verrast op een gekookt ei. Na het Bourtangekanaal vervolgende we de  route langs het Ruiten A Kanaal waar we door het bedrijf van HULS  kwamen waar droge worsten in diverse smaken worden gemaakt. We hebben graag gebruik gemaakt van de aangeboden stukjes worst. De route werd vervolgd richting  Vlagtwedde waar we in Partycentrum Rendering een kop koffie konden drinken. In mijn jeugd was dit voor velen het centrum van vermaak.  Onder de naam van toen “Jan Beijering” werden vele bekende nederlandse artiesten en bands naar Westerwolde gehaald.

 In Vlagtwedde splitsen zich de 25 en 40 km routes. De 40 kilometerwandelaars lopen via Veele naar de Giezelbaarg waar z.g. heksen op gruwelijke wijze aan hun einde kwamen.  De laatse heksen  werden in 1597 op de brandstapel levend verband. De route leidde ons verder naar het huis van Wedde.  Via Wessinghuizen waar een mooi museum ons een prachtige presentatie gaf van kunstwerken met natuurlijke materialen.

In Smeerling hebben we nog een heerlijke mostersoep gegeten in een het middagzonnetje. In tegenstelling tot de zaterdag bleeft de zondag gevrijwaard van hemelwater. Het zonnetje scheen volop en iedereen was in opperbeste stemming. In Vlagtwedde hadden vele dorpsbewoners energie  gestoken om de 6000 wandelaars te verwelkomen. In  Bourtange konden we nu wel  genieten van o.a.  Old Timers en Schotse doedelzakblazers.

Bij de finish kregen we de versierselen om gehangen die bij een wandeling van 80 kilometer horen. Volgend jaar weer voor de 10 de keer de 2 x 40 kilometer vanuit Midden Groningen.

 

 

TODN-23-september-2023-Bourtange_Rhede-Aschendorg.gpx (166 downloads ) TODN-24-september-Bourtange-Vlagtwedde-Veelerveen-Wedde-Smeerling.gpx (171 downloads )

TODN 2023