Wandeling op het Hoogeland

In de periode van 11 t/m 14 februari hebben we de Noorderrondtochten van de Tocht om de Noord gewandeld. De gemiddelde temperatuur was  toen ‘s nachts – 15 c. Elke ochtend moesten de autoruiten ijsvrij worden gemaakt. We hadden nog niet genoeg van de schoonheid van het Hoogeland. We hebben nu een deel van het Hoogeland kunnen bewonderen bij een temperatuur van + 15.c.

We  hebben een route vanuit Eenrum gevonden die we gelopen hebben.  Samen met Joop en Maria zijn we op zaterdag de 20ste februari deze tocht gaan lopen.  Vanuit Eenrum naar Nijenklooster en  via de langgerekte landerijen richting Wehe Den Hoorn.

https://www.wandelbelevenissen.nl/wp-content/uploads/wppa/383.jpg?ver=1

https://www.wandelbelevenissen.nl/wp-content/uploads/wppa/381.jpg?ver=1

We verplaatsen ons door de velden en over Hoogholtjes. We drinken vlak voor de oversteek van de N361 een kop koffie. We wandelen verder richting een van de markantste gebouwen van het Hoogeland. Borg Verhildersum geeft voor een deel de geschiedenis van het Hoogeland prijs. Ede Staal laat ons genieten van zijn Groninger taal kunsten. https://www.wandelbelevenissen.nl/wp-content/uploads/wppa/379.jpg?ver=1  Ik geniet daar met volle teugen van. De Borg staat er verlaten bij zonder de bezoekers in deze Coronatijd.  We hopen maar op betere tijden voor de culturele sector. We lopen door het dorp Leens en verbazen ons over de  omvang van het dorp.
Via de Douwensterweg wandelen we naar het gehucht “Stort”. Op de brug over het Hunsingokanaal kijken en we naar het water wat onder ons doorstroomt.          7 dagen eerder  flitsen daar de schaatsenrijders nog onder de brug door. Bij de Trekweg ontmoeten we enkele  wandelaars die  hun deel van de Noorderondtochten afleggen.  We vervolgen de Trekweg richting Kattenburgerweg.  We gaan niet langs het het mooiste uitje van Groningen  “Waddenfun”. De brug bij Klaarkampenweg is namelijk in groot onderhoud en kan niet overgestoken worden.https://www.wandelbelevenissen.nl/wp-content/uploads/wppa/406.jpg?ver=1

We zijn over de helft van de tocht en we besluiten een pauze in te lassen. Na de pauze vervolgen we onze weg langs Warfhuizen richting  Schouwerzijl. In Schouwerzijl zien we de eerste personen buiten zitten te genieten van het mooie voorjaarsweer. Na de brug over “de Kromme Raken “wandelen we door naar het dorp Mensingeweer.  We doen onderweg naar Mensingeweer  de wierde “Groot Maarslag” nog aan.  We zien druivenranken  staan waar Elma Middel  op enig moment wijn maakt. De ranken zijn gesnoeid en kunnen weer gaan dragen komende zomer. Nog even een stuk wandelen richting Saaxum. Uiteindelijk komende via de “Notoarestoen” het dorp Eenrum binnen. We wandelen nog langs de kerk en Abrahams  Mosterdmakerij  naar het einde van onze wandeltocht.

Eenrum-het-Hoogeland.gpx (938 downloads )
Klik op afbeelding voor de foto’s