Sallandse Wandel4daagse 2020

Het Coronavirus heeft Nederland in de greep. Van intelligente  lockdown tot gedeeltelijke lockdown, het Covid 19 virus bepaald op het moment van schrijven ( november 2020) dagelijks het nieuws. Wandelen is nog een van de weinige mogelijkheden om de vrije tijd actief door te brengen.

Vele evenementen konden in 2020 geen doorgang vinden. Zo werd ook 13e Sallandse Wandel 4 Daagse  afgelast.  Waar de nood het hoogst is worden  creatieve  oplossingen gezocht. De organisatie heeft de handen uit mouwen gestoken en 4 routes rondom Raalte op papier gezet. Een mooi boekwerk met daarin een goede beschrijving van de routes en de bijzonderheden. Wandel enthousiastelingen zoals wij waren daar zeer mee verheugd. Een éénmalige Covid-19 medaille viel ons ten deel. Met onze wandelvrienden hebben we een leuke wandelweek gehad.

Het Gilde hotel in Deventer was gedurende deze week onze uitvalsbasis.

 

Het Gilde hotel in het centrum van Deventer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder een korte impressie van de 4 dagen wandelen. PDF’s om te downloaden en GPX routes om de weg niet kwijt te raken. We hebben de routes in voor ons de meest gunstige volgorde gewandeld. Veel lees en kijkplezier en uiteindelijk  wandelplezier.
De vertrekplaatsen waren: Luttenberg, Den Nul, Raalte en Heino.

Dag 1: Dag van Luttenberg

Route Luttenberg.pdf

Normaal gesproken is het zeer druk bij Spoolder. Nu was er geen enkele wandelaar te bekennen. De route ging vanuit het plaatsje Luttenberg over de Luttenberg naar Hellendoorn. Prachtige natuur en omgeving. Wat wel opviel was de rust overal. Zelfs vanuit het attractiepark kwam geen geluid.

De Grot in Luttenberg
Op de rand van de grote kuil
Zo diep is de kuil

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 : Dag van Wijhe

Route Wijhe.pdf

De dag van Wijhe start  in Den Nul, een klein plaatsje naast Olst. De route voert je langs diverse leuke plekjes rondom Olst. Hengforden en Groot Hoenlo zijn daar goede voorbeelden van terwijl het “museum de IJsselvallei ”  ook een bezoek waard is. Een bonus rondje vanuit Den Duur van 5km via het ponton richting de IJsselvallei  (Duursche Waarden)  de uitkijktoren en steenfabriek Fortmond maakt deze wandeling af. Het laatste deel was wel modderig maar zeer uitdagend.

Route via google

 

Startlocatie Op Duur in Den Nul (bezoekersinformatiecentrum)
Als je toch nieuwe (wandel) schoenen wilt
Uitkijktoren in de IJsselvallei naast de oude steenfabriek “Fortmond”
Schoenenpoetsen na de tocht de door de IJsselvallei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3: Dag van Heeten

 De start is in Raalte bij hotel de Zwaan. Je wandelt door diverse weilanden en bospercelen naar Heeten. Het “Boetelerveld” was een uitdaging op 2 manieren, 1 vanwege de boswerkzaamheden ( was aangekondigd) en 2 het hemelwater dat neerviel en het terrein bijna onbegaanbaar maakte. Uiteindelijk hebben we het gered en zijn we via het Kasteel van Schoonheten in Heeten aangekomen. De route beschrijving was kort dus lange stukken.  Een dag om niet snel te vergeten op de Sallandse heuvelrug.

 

Een fantastische natuuromgeving in ontwikkeling

 

 

 

 

 

Bijna verdronken op het Boetelerveld (Modder)
Na een fikse inspanning even rusten op het Boetelerveld

 

 

 

 

 

 

 

 

Route Heeten.pdf

Dag 4: Dag van Heino

De laatste dag van de wandelvierdaagse was vanuit Heino. In het centrum bij Buuffies proeflokaal was de start . We werden verrast door prachtige kleine  “Beukenlaantjes” en “Eikenlaantjes”, vele mooie panden werden aangedaan. Via landgoed “de Gunne” werden we naar de Havezate “Den Alerdinck”geleid. Daar hadden we een pauze ingelast om te genieten van al het moois wat Salland biedt. Daarna door  naar huize “de Colckhof “. Na kasteel Het Nijenhuis,  Museum de Fundatie met beeldentuin  werd de weg vervolgd naar diverse andere (wandel) hoogtepunten. Uiteindelijk komen we weer terug op ons startpunt in Heino.

Een van de prachtige havezates
Museum de Fundatie
De beeldentuin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

route Heino.pdf

                                             Voor de foto’s klik op foto hieronder