IML Diekirch wandeling 21 en 22 mei 2016

Marchee de L’Armee

Al een aantal jaren begeleiden wij als vrijwilligers wandeltochten van de Brug Regio Stad Groningen  (Website van de Brug) Leden van de Brug Regio Stad Groningen aangevuld met belangstellenden en enthousiastelingen maken al jaren een buitenlandse wandeltrip. Hiervoor is een aparte  organisatie opgericht t.w. “Wandelen Met”. Na een aantal jaren naar  Bern te zijn geweest is de overstap gemaakt om deel te gaan nemen aan de  Marché de L’ armee.  De organisatie  van de wandeltocht was jarenlang in handen van de militairen. Echter inmiddels zijn de invloeden van de militairen afgenomen, maar de wandeltocht heeft weinig aan  schoonheid  ingeboet. De tocht blijft echter aangenaam verrassen.  De groep verblijft in het jeugdhotel” Larochette” in Larochette. Bungalows bij de Jeugdherberg in la RochetteDagelijks worden  we door de Willem Ems vakkundig vanuit Larochtette naar de start gereden. We starten dagelijks omstreeks 9.30 uur. We hebben voldoende tijd om voor het verstrijken van de deadline weer binnen te zijn. Voorop staat het begeleiden van de mensen met een beperking. Zij moeten plezier hebben en het leuk vinden en de tocht kunnen wandelen. Hiervoor hebben zij  in aanloop naar de tocht een aantal wandeltochten gelopen. Ze kunnen allemaal de tocht van 22 km aan.

Dag 1

Vanuit de start wandelen we eerst langs de Sauer en via de de binnenstad van Diekirch gaan we langs het  “Museé National d’Histoire Miltaire ” de stad uit. We krijgen direct een stijging voor de kiezen.  Gestaag loopt de weg (335 meter)  omhoog om uit te komen bij de eerste rust. Hier kun je onder genot van een drankje weer een beetje op adem komen alvorens de weer ver vervolgen. Vervolgens zien we vele wandelaars uit diverse landen hun weg vervolgen. Er is voldoende tijd om een gesprekje aan te knopen met wandelaars uit Korea, Japan, Engeland, Duitsland.  Via een verharde weg komen we bij het volgende rustpunt bij de Sauer uit. Even een korte stop om vervolgens de weg te vervolgen richting de Baileybrug.  Als je over baileybrug heen kijkt zie je dat wandelaars zich zig-zaggend naar boven bewegen. Er moet een hoogteverschil van 340 meter worden overwonnen. Vlak voor de derde rust worden de deelnemerskaarten gecontroleerd. Even tijd om de meegebrachte lunchpakketten op te eten. We gaan er  bij zitten want het is prachtig weer.  Na de rust gaan we weer verder en komen na dat we de Sauer zijn overgestoken komen we in Erpeldange. In dit dorp zien we kunstrunderen in diverse kleuren langs de we staan. We maken ons op voor de laatste klim richting Diekirch. Door de tunnel onder de B7 door naar de laatste rust. Hier verzamelen we om aan het laatste deel van de tocht te beginnen. Langzaam zakken we af naar Diekirch. De binnenstad van Diekirch doet volop mee met de festiviteiten. Muziek is overal te horen en deelnemers maken van de gelegenheid gebruik om een drankje te drinken. Voor een aantal is een heerlijk Weizenbier een welkome aanvulling om de vochtbalans weer op orde te brengen.

Dag 2

Na een nacht  heerlijk slapen in de bungalow van het jeugdherberg zie we dat deze dag veel zonneschijn zal gaan geven. We trekken de korte wandelbroek aan. Willem Ems brengt ons weer vakkundig met de bus van Henk Oost naar het vertrek in Diekirch.  De 22 km wandelaars hebben er zin in . De eerste 5.5 wandelen we op vlakke bodem langs de Sauer naar de eerste rust en controle. Vanaf hier zal het langzaam omhoog gaan naar een hoogte van 317 meter. De volgende rust is na  7.5 km. Hier worden de deelnemers voorzien van een drankje en zijn er toiletten aanwezig. Met name de dames in ons gezelschap stellen dat wel op prijs maar moeten wel enig geduld tonen. We wandelen verder richting Folkendange  waar een korte stop, rust en controle is. Elk jaar is het hier prima vertoeven. Hier hebben we er 10 km opzitten.  We vervolgen onze route richting het dorpje Stegen. Het is vooral genieten van de mooie vergezichten die Luxemburg te bieden heeft. De weg is licht glooiend maar niet zwaar om te wandelen. Het weer nadert de 20 c en iedereen is in een goede stemming. We naderen het dorpje Stegen nadat we langs de sportvelden en onder de N 14 door zijn gekomen.  Bij het 15 km punt nemen een pauze en verorberen we de meegebrachte lunchpakketten. Als groep krijgen we van bekenden en onbekenden positieve reacties op onze prestaties als wandelgroep.  Na de pauze vervolgen we onze weg richting Diekirch.  Op 16 km komt er een steile afdaling om vervolgens weer rustig omhoog te lopen. Op 17 km is er nog drinkpost ingericht. Daarna moet er goed opgelet worden. De route verrast ons met een oneffen keienpad.  Na 18.50 km ligt daar Diekirch aan onze voeten. Langzaam dalen we af naar het startpunt. Hier is de gezelligheid troef. Nu nog ff een stempel scoren in onze IML boekjes en de medaille of insigne ophalen. Dat kost wel enige tijd voor dat we die binnen hebben, want er zijn meer personen die een insigne/medaille of een stempel willen hebben.  Het drankje smaak daarna des te beter.

Tot volgend jaar maar

 

 

Klik hier voor de foto’s