Noorderrondtochten 2021 Coronaproof

Elke dag had een speciale kleur. Hierdoor was eenvoudig om via markeringen de route te volgen.
Dag 1 donderdg 11 februari: Voor de derde keer werden de Noorderrondtochten  georganiseerd. Vanwege de coronamaatregelen waren de deelnemers over meerdere weekenden en startpunten  verdeeld om de routes te wandelen. De deelnemers die in de derde periode de wandelingen moesten afleggen kregen te maken met winterse omstandigheden.  De schaatskoorts had toegeslagen in Nederland en velen vermaakten zich met het ijs en sneeuwplezier.  De wandelaars hadden te maken met zo af en toe  een venijnige oostenwind, maar ook met een strak blauwe hemel en een stralende zon. Onze eerste startplaats was Appingedam. Van daaruit werden we geacht naar Uithuizen te wandelen.  Met koffie en koek in de rugtas wandelden we met de oostenwind in de rug  langs de boorden van het Damsterdiep via  Winneweer,richting Ten Post. Vanaf hier gaan we via Lellens richting Stedum. De winterse beelden lijken op een ansichtkaart.  Via Stedum waar de koffie klaarstaat en een prachtig ijsfontein vervolgen we onze route naar Middelstum. Via de bossen van de “Borg Ewsum” komen we bij het Boterdiep. We wandelen via Kantens naar de oude Steenfabriek bij Rottum. Hier worden we opgewacht door Birgit uit Stitswerd ( https://www.kok-aan-huis.com/ )met  koffie, zelf gemaakte soep en  mooie verhalen over de omgeving. De laatste lootjes  richting Doodstil  en Uithuizen gaan gemakkelijk. Bij de Albert Heijn wordt de versnapering gehaald. Even later stappen we op de trein naar Sauwerd, waar we ‘s morgens waren opgestapt. We hopen dat de komende dagen minimaal net zo mooi zullen verlopen.
Appingedam-Uithuizen.gpx (689 downloads )
Klik op afbeelding voor foto’s donderdag 11 februari

Dag 2 vrijdag 12 februari:  Voor de geoefende wandelaar was deze dag te overzien. De venijnige oostenwind was ons gunstig gezind. Deze dag wandelen we van Uithuizen naar Winsum. De eerste kilometers gingen terug naar de splitsing bij de Kantens-Rottum. Birgit stond ons daar al weer op te wachten met koffie en thee.  De vorst was echter wel een spelbreker want het water die Birgit op voorraad had was in rap tempo bevroren.  Snel werd er koffie via het elektrisch kookstel geregeld. De weg door het wierdedorp  Rottum waar ooit een klooster moet hebben gestaan gaat voorspoedig. Langs de stort van Usquert vervolgen we onze weg door de landerijen richting Warffum. De plaatselijke Spar is geweldig gastvrij. Warme broodjes, thee, koffie , kwast en appel of banaan valt ons te deel.  Helaas kunnen we niet binnen zitten. Buiten schijnt de zon uitbundig in een mooie witte winterwereld. We genieten van de versnaperingen en vervolgen onze route. Even buiten het dorp van Warffum ligt de ijsbaan waar de jeugd bij elkaar komt voor schaatsplezier. Langs de Onderdendamsterweg wandelen we 7 kilometer naar Onderdendam. De boeren zijn druk doende om kalk op hun akkers te verspreiden. Door de droge vrieskou lijkt het alsof zij de bodem in brand hebben gestoken.  Tevens worden de potstallen snel leeggehaald en wordt de mest over de bevroren akkers uitgereden. In Onderdendam hebben we een korte koffie/thee pauze bij bed&breakfast Hoogholtje. Het laatste deel van de wandelroute gaat via de Bosweg, Oude Ae en Munsterweg terug naar Winsum waar we ‘s morgens met trein waren vertrokken. ‘s Avonds blijkt dat we veel zon hebben gehad. De gezichten zijn rood gekleurd en de lippen zijn droog vanwege de droge vrieskou.

 

Uithuizen-Winsum.gpx (699 downloads )
Klik op afbeelding voor foto’s vrijdag 12 februari

Dag 3 zaterdag 13 februari:  Deze dag was vooraf bestempeld als een pittige dag. Met ruim 42 kilometer voor de boeg waren we op tijd gestart. Deze dag gaan we van Winsum naar Zoutkamp en terug naar Winsum. De eerste kilometers vanuit Winsum richting Mensingeweer gaan snel. Weinig verkeer en weinig wandelaars. We waren op tijd bij de eerste stempelpost in Mensingeweer.  Daar bleek dat één van onze wandelgenoten de dagelijkse versnapering ( lekkere koeken) in de auto had laten liggen. Na een korte herbezinning zijn we doorgewandeld richting het gemaal Albelstok  en Wehe den Hoorn. Daar werd het gemis aan koek goedgemaakt met koffie en chocola ( Onze wandelvrienden wonen in Wehe) . De weg via Stort richting Leenstertillen was niet overal even vlak. De bevroren oneffen ondergrond was niet echt gemakkelijk te bewandelen. Als dan ook de schaatsenrijders je voorbij snellen hoop je dat er snel een einde aan de oneffen groenstrook komt. Uiteindelijk komt die ook en steken we over om via een betonpad in Ulrum uit te komen. Daar nemen we nogmaals een pauze. De zon schijnt weer volop maar er is ook toch zo af en toe een pittig oostenwindje. Nadat we het dorp hebben verlaten zien we de contouren van Zoutkamp verschijnen. Heiploeg de garnalen verwerker met zijn loodsen zijn duidelijk zichtbaar.  Een uur kijken we naar de horizon waar voor je gevoel Zoutkamp maar niet dichterbij komt. Plotseling  sta je dan ineens midden in centrum bij de Spar in Zoutkamp waar een bijzondere vriendelijke jongeman je voorziet van een medaille, snert , broodje en banaan. We peuzelen alles op en maken ons op voor terugtocht naar Winsum. Via Niekerk wandelen we langs langgerekte landerijen richting Leenstertillen. Daar lopen we langs de Houwerzijl richting  Stort. Inmiddels hebben 30 kilometer gewandeld en de stemming zit er nog goed in. Via het mooiste uitje van Groningen ” Wandenfun” wandelen we Warfhuizen binnen.  Het Groninger landschap geeft al zijn schoonheden prijs.  We genieten met volle teugen. Ook komen we tot de conclusie dat onze wandelconditie prima is. We gaan voor de laatste kilometers via Schouwerzijl en Schaphalsterzijl naar Winsum.  We hebben de ruim 42 km volbracht en geven elkaar een high five. Nog 1 dag.

Winsum-Zoutkamp-Winsum.gpx (728 downloads )
Klik op afbeelding voor foto’s van zaterdag 13 februari

Dag 4 zondag 14 februari: Nog 1 keer  de ruiten ijsvrij gemaakt. Dit ingepakt naar de trein. Net als alle andere ochtenden is het – 8 c.  Deze laatste dag wandelen we van Groningen naar Appingedam. Onze startplaats is nu het hoofdstation van Groningen. Het is en blijft een mooi gebouw. We steken de museumbrug in alle vroegte over.  Daar kom ik de uitnodiging tegen van de tentoonstelling over de Rolling Stones. Ik had daar graag een bezoek aan gebracht. Via de Oosterhaven, Oostersluis, Cafe Jan Westerhof, Loopsportcentrum lopen we langs het Eemskanaal naar de brug bij Ruischerbrug. Hier steken we over richting het Lageland. Bij het Lageland kijken we nog even bij de ijsbaan die er prachtig bij ligt. In het verleden werden hier sprintwedstrijden verreden om geld. De prijsuitreiking was in het café De IJzeren Klap tegenover de ijsbaan. Nostalgie want het café wordt gesloopt.  We vervolgen onze route richting Slochteren. Bij Schaaphok gaan we via het gehucht de Paauwen naar het Schildmeer. Een stukje Groningen die ik niet kende maar mij verraste met zijn eigen identiteit. We wandelen richting Steendam.   We nemen nog 1 keer pauze bij Restaurant de Tijd. Op het Schildmeer vermaken vele mensen zich coronaproof met schaatsen. Een DJ met een mobiele geluidsinstallatie verhoogd de stemming met leuke muziek en roept iedereen op om zich aan de coronamaatregelen te houden. Wij wandelen richting Appingedam. Het wandelpad langs de resten van de oude strokartonfabriek “de Eendracht”leidt ons het nieuwe gedeelte van Appingedam binnen. Bij de Albert Heijn krijgen we onze versnapering. Daarna  wandelen we door naar het Station van Appingedam waar we op de trein stappen richting onze woonplaats. We konden elke dag met de trein naar de vertrekplaatsen aan het einde van de dag weer terug. De organisatie  had daar in goed voorzien. Ook de mogelijkheden onderweg om iets coronaproof te krijgen was positief.

Groningen-Appingedam.gpx (725 downloads )
Klik op afbeelding voor foto’s zondag 14 februari