IML Linnémarschen Zweden 28 en 29 april 2018

ZATERDAG 28 APRIL

We hebben meegelift op het aanbod van de North Sea Walk organisatie. Na een reis per bus en boot en een welkoms diner bij IKEA in Göteborg  zijn we aangekomen in Boras. De veldbedden worden geprepareerd  waar we de komende 2 nachten op zullen slapen.  Na een onrustige nacht gaan we naar het Stadion van Boras. We krijgen een ontbijt aangeboden door vrijwilligers van de Linnémarschen.  Na de nodige plichtplegingen mogen we weg voor de wandeling. Het weer is goed en we hebben er zin in,

We volgen de duidelijke bepijling en  hebben al snel zicht op enkele levensgrote dinosaurussen, gevolgd door de dieren van de plaatselijke dierentuin waar we zo maar doorheen mogen lopen. We zien een beer, ofwel björn in het Zweeds, en horen een ‘brulaap’ nog schreeuwen als we de dierentuin al lang hebben verlaten.

We gaan om een watertje heen over een plankenpad en komen zo op de eerste rust.

De bossen zijn overweldigend mooi met stroompjes die over rotsblokken kabbelen en overal bosanemonen. Maar toch staan overal bordjes van routeaanduidingen dus we lopen duidelijk niet door een uitgestorven gebied.

Het is genieten, ook al loop je nergens alleen. De paar honderd wandelaars lopen kennelijk op een kluitje. En zo bereiken we rust twee waar  een ‘gezellig’ muziekgroepje ons begroet.

We vervolgen de route door de bossen met prachtige met mos begroeide rotsen. Wat moet ik er verder nog over zeggen…. Dat moet je gewoon zien.

Langs enkele wilde lupinen, nu nog zonder bloemen helaas, komen we bij een volgende rust waar ik even gebruik maak van het toilet. Op elke rust staan dixies .

En dan gaan we de stad al weer in.  We passeren het Rathuis en slingeren door het oude deel van de stad om uiteindelijk een watertje te volgen door een park met veel kunstwerken.

Na afloop lopen we het stadion weer binnen en krijgen bij het afmelden een medaille omgehangen.  Eerst een biertje denken we en dan gaan we verder.

Terug in de sporthal heerlijk gedoucht. De schoenen  moesten  in de gang blijven staan.

 

‘s Avonds zijn we de stad in gegaan en hebben daar bij een pizzeria lekker gegeten.

 

De Route

Boras-dag-1.gpx (475 downloads )

ZONDAG 29 APRIL

Na wederom een goed ontbijt in het stadion starten we we voor de tweede dag.   De weersomstandigheden zijn goed. We laten Boras snel achter ons, We hebben een pittige klim voor ons. Het uitzicht nadien vergoed veel. En dan gaan we klimmen. En hoe! Maar het geeft uiteindelijk wel een prachtig uitzicht vanaf Ryssby Klint over de hele stad.De route voert over plankenpaden, sommige lijken wel speciaal voor ons aangelegd, zo nieuw.

 

We wandelen verder  en komen zelfs nog het laatste sneeuw tegen bij de volgende rust en stempelplaats.

De rust is voorzien van heerlijke broodjes. We noemen ze ‘Zweedse bolussen’, het blijkt een typisch Zweedse lekkernij te zijn.

 

Maar we moeten de gezellige post weer verlaten om verder te klimmen en klauteren over rotsen waarbij soms zelfs een handje aan de grond geen overbodige luxe is.Maar het geeft ook mooie uitzichten, o.a. over een meer. En waarom we moeten afdalen? Anders kunnen we niet meer klimmen!

 

Al met al is het een pittige dag. Veel klimmen en veel dalen. Prachtig vergezichten.  Uiteindelijk komt het stadion weer in zicht. We krijgen onze welverdiende medailles en gaan terug naar de sporthal. Eerst douchen en dan pakken we onze koffers in en beginnen aan de terugreis naar Nederland.

 

Route dag 2

Boras-dag-2.gpx (545 downloads )

Klik op de afbeelding voor de foto’s