IML Brno 28 en 29 september 2019

Een lang gekoesterde wens was om de IML tocht van Tsjechië te wandelen.  Met ZDS reizen vertrokken we vanuit Utrecht richting  het zuiden van Duitsland waar de eerste tussenstop en overnachting werd gemaakt.  Na bijna 2 dagen in de bus werd op vrijdag 27 september het hotel Santon in BRNO bereikt.  Nadat we de koffers hadden uitgepakt maakten we ons op voor Friendshipswalk van ruim 10 km richting Špilberk Castle .  Een historisch kasteel bovenop een heuvel. De kuiten werden alvast getest op wat de volgende 2 dagen zou komen.  We hebben de dag afgesloten in het restaurant Restaurant Pod Špilberkem bij het Špilberk Park. Met de tram nr.  3 terug naar het hotel.

 

Dag 1

Na een stevig ontbijt melden we ons bij de start.  Ongeveer 550 wandelaars uit 19 landen waaronder 61 Nederlanders nemen deel aan 2 daagse. Eerst nog  onwennig omdat we moeten wennen aan de wijze waarop de bewegwijzering is aangebracht. Echter na een korte periode van gewenning lukt het prima.  We wandelen de stad uit richting de bossen van BRNO.  De weergoden zijn ons goed gezind. Het is wel opletten tijdens de wandeling, boomstronken afgewisseld met oneffenheden op de paden en wegen.  Venijnige klimmetjes  en lange stijgingen maken deze tocht tot een plezierige wandeling. Als je geen geoefend wandelaar bent moet je niet aan deze 2 daagse wandeltocht beginnen.   Ongeveer halverwege in Jinacovice bij de Bistro/Pekarna lassen we een pauze in.  Alle wandelaars komen hier langs en maken gebruik van de mogelijkheid om hier iets te eten en te drinken.

Na de pauze wandelen voor het grootste deel via de bossen terug naar de finish.  We hebben nog wel enige moeite de route aan het einde goed te volgen maar komen uiteindelijk bij de start/finish locatie. Het biertje als beloning smaakt prima. Na in het hotel ons te hebben opgefrist zijn we uit eten geweest in een van de vele eetgelegenheden aan het meer vlak bij het hotel.

 

Dag 2

De weersvoorspelling is prima maar de in de ochtend is het nog wel wat fris. We klagen niet want we zien dat Pluvius zijn best doet in Nederland.  We maken ons op voor een stevige wandeling van ruim 20 km.  De eerste kilometers leiden ons naar de uitloper van de Svratka.  Het stuwmeer is in de zomer een prima plek voor veel waterplezier. We lopen eerst langs de oevers langs de rivier. Daarna wandelen we via  de bossen  8 km gestaag omhoog. In totaal maken we een stijging van 400 meter. Na 8 km nemen we een pauze. Het zonnetje komt er steeds meer bij. We wandelen soms over lastige begaanbare paden,  door de bossen richting de Burcht Veveří.

Winston Churchill heeft in het verleden een aantal dagen in deze prachtige Burcht doorgebracht. Hier maken we gebruik van de mogelijkheid om de Burcht te bezoeken. Het is zeker de moeite waard. We vervolgen onze route langs de Svratka terug naar BRNO. Onderweg maken we nog 1 keer een stop om iets te drinken.  Bij de finish ontvangen we de versierselen en een stempel in ons IML wandelboekje.

Na het wandelweekend reizen we op maandag door naar Praag. Hier maken we een tussenstop om de stad te bezoeken en te overnachten. De dinsdag wordt gebruikt om via Duitsland door te reizen naar Nederland waar we verrast worden door het eerste boerenprotest op de snelwegen.

 

Klik op afbeelding voor de foto’s