Le Champion wandelmarathon Egmond 25 en 26 januari 2020

De opening van het wandelseizoen is traditiegetrouw in Egmond. Na de hardlopers en fietsers zijn de wandelaars aan de beurt. Op vrijdag  23  januari reizen veel wandellaars  richting Egmond aan Zee. Velen die van ver komen maken gebruik van het arrangement van  hotel Zuiderduin.

Na een prima lopend buffet en een  afzakkertje in de Pub zijn we op tijd naar bed gegaan.  Op zaterdag na een stevig ontbijt melden wij ons bij het startpunt in Sporthal “de Watertoren”. Snel werd het ons  duidelijk dat we met velen waren die het wandelseizoen sportief openden. De organisatie rekende op 14.000 deelnemers. We hebben gekozen om de eerste dag de Zuidroute te lopen. Vanuit Egmond aan Zee wandelen via het strand richting Castricum. De 3 tenige strandloper kijkt zo af en toe verbaasd naar de massa mensen die langs hem wandelen. De windrichting is tegenovergesteld. Windkracht 3 vanuit het zuidwesten. Muts op en kraag omhoog en met frisse moed langs het strand naar Castricum. Met enige verbazing kijken we dan naar 2 bikkels die een duik in de zee wagen. Na 1 uur en 45 bereikten we strandopgang bij Castricum. Daar werden we verrast met een overheerlijke mandarijn. Na een korte sanitaire stop vervolgden we onze route door de duinen terug naar Egmond aan Zee. Onderweg zijn er nog 2 stops waaronder 1 op Camping Bakkum. Daar hebben we een kop koffie gedronken en het aangeboden rozijnenbroodje verorberd en genoten van het shantykoor.

Na nog 1 keer een tussenstop te hebben gehad kwamen we na bijna 4 uur terug in Egmond. Via de Boulevard bereikten we de finish na 4 uur en 15 minuten wandelen.

Na een heerlijk bad, lopend buffet  op zaterdag  een goede nachtrust en een voortreffelijk ontbijt maakten we ons gereed voor de zondag wandelroute. Dit keer liepen we de Noordroute. Wederom met met ongeveer 7000 wandelaars op naar Bergen en het duingebied ten noorden van Bergen aan Zee.  Een doedelzakspeler met zijn blote benen doet je snel vergeten dat het behoorlijk fris is. Na 4 kilometer de is er eerste controlepost met koffie en een gemberkoekje.
Nog 4 kilometer te gaan dan zit wandeling lang het strand er op. Ik wordt aangesproken door een wandelaarster op de badges die ik op mijn rugzak  heb geplakt. Al lopend wissel ik met haar een aantal wetenswaardigheden uit over de IML tochten in Denemarken, Zweden, Duitsland , België en Tsjechië . Het verbaasd mij steeds  weer hoe gemakkelijk wandelaars met elkaar een gesprek aan kunnen gaan.
We gaan het strand verlaten en lopen de Schoorlse duinen in. We worden direct verrast met een stevige klim door het losse zand.  Het uitzicht vanaf het duin maakt veel goed.
Na een afdeling  vervolgen we de route  via een fietspad richting Bergen.  We werden nog verrast door de wandelende duinen die ons pad kruisten.
Uiteindelijk kwamen we terecht in Bergen. Hier hebben we een pauze ingelast. De koffie met appelgebak deed ons goed. Vol energie gaan we weer onze tocht vervolgen. Kronkelend door de duinen, duintje op en duintje af, kwamen we bij de laatste controle en rustpunt,  zowaar kwam daar de zon nog even door de wolken. Op naar het laatste gedeelte van de tocht richting Egmond aan de Hoef. Via de resten van de Atlantikwall wandelen we via de volkstuinen van Egmond aan de Zee naar de start-finishlocatie.  Daar ontvangen we de welverdiende medaille voor 2 dagen wandelen.
Terug in het hotel kleden we ons om.  Na ruim 2 1/2 uur rijden zijn we terug in Bedum.
Een prima weekend  gehad  en op naar de volgende wandeling.