IML 4 daagse Nijmegen juli 2019

 

De Vierdaagse in Nijmegen bestaat uit vier dagen wandelplezier in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Je loopt daarbij door Gelderland, Brabant en Limburg. Elke dag staat er een andere plaats in de omgeving van Nijmegen centraal.

 

ROUTES

Dinsdag

De eerste dag van de Vierdaagse heet de Dag van Elst. De route neemt je mee door de Betuwe en door het Gelderse dorp Elst, ten noorden van Nijmegen. Voor zowel de route van 30, 40 en 50 kilometer is Elst de belangrijkste doorkomstplaats. Aan het begin en aan het einde van de dag loop je over de Waalbrug. De gemeente Elst is vastbesloten om er een spetterend feest van te maken tijdens de Dag van Elst en je wordt dan ook welkom geheten door de burgemeester van Elst. Verder kun je in Elst genieten van muziek en een enthousiast publiek langs de kant. Aan sfeer geen gebrek in de Betuwe. Een betere start van de Vierdaagse kun je je niet wensen. Het laatste deel van het parcours wordt gevormd door de dijk tussen Oosterhout en Lent, traditioneel een zwaar stuk. Vanuit hier zie je in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al liggen. Laat je daardoor niet misleiden, je moet dan nog ruim een uur wandelen. Je eindigt de dag op de gezellige Wedren.

 

 

 

dag-1-4-daagse-.gpx (293 downloads )

Woensdag

De tweede dag van de Vierdaagse is de Dag van Wijchen. Je begint met een stuk wandelen door de stad Wijchen richting de Hatertse Vennen. De Hatertse en Overasseltse Vennen is een vennengebied van ca. 520 hectare in de Gelderse gemeentes Heumen en Wijchen. Het gebied bestaat uit zo’n twintig vennen en de omliggende rivierduinen, heidevelden en bosgebieden. Een prachtig gevarieerd gebied om doorheen te wandelen. Vervolgens loop je via Alverna naar Wijchen. In Alverna,, Wijchen en Woezen word je ontvangen met muziek en een enthousiast publiek langs de kant van de weg. Daarna wandel je door Beuningen en Weurt. Een muzikale roadshow onthaalt de wandelaars hier bij de gemeentegrens. De parkeerplaats van het Thorbeckeplein wordt omgetoverd tot een gezellig terras met diverse kinderattracties, waaronder een luchtkussen. Het enthousiaste publiek, muzikanten, muziekkapellen en zelfs een gezellig dweilorkest zorgen voor de aangename sfeer langs de gehele route van Beuningen tot Weurt. Vanuit Weurt loop je een stuk door Nijmegen, alvorens je weer aankomt op de gezellige Wedren. De tweede dag staat ook bekend als de roze woensdag. Steeds meer wandelaars dragen deze dag iets roze.

dag-2-4-daagse-.gpx (291 downloads )

Donderdag

De derde dag van de Vierdaagse is de Dag van Groesbeek. De route is op deze dag heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. Deze weg loopt tussen Groesbeek en Berg en Dal over de N842. Anders dan de naam doet vermoeden loopt deze weg niet over zeven heuvels maar slechts over vier. De route loopt deze dag ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Voor de natuurliefhebber is het een feest om door de gemeente Groesbeek te wandelen. Door veel wandelaars wordt deze dag als de mooiste dag van de Vierdaagse omschreven. Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de ‘mannen in uniform’ bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de militairen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is een indrukwekkende gebeurtenis om te zien.

dag-3-4-daagse-.gpx (310 downloads )

Vrijdag

De laatste dag van de Vierdaagse is de Dag van Cuijk. Je wandelt in alle vroegte door het centrum van Grave. Grave is een leuke stad om doorheen te wandelen, zeker omdat de gemeente zorgt voor een feestelijk onthaal. Hierna loop je richting Cuijk. Cuijk is een dorp in het noordoosten van de provincie Noord-Brabant in de gelijknamige gemeente en het ligt aan de westoever van de Maas. De laatste dag van de Vierdaagse is traditiegetrouw de dag van de Gladiolen en van de glorieuze intocht op de Via Gladiola. Dit is waar veel wandelaars al vanaf de eerste dag naar uitkijken. Er staan duizenden mensen langs de kant en het is een groot feest. De wandelaars krijgen de gladiolen aangereikt als teken van kracht en overwinning. De route loopt wederom ten zuiden van Nijmegen, alleen wordt nu de zuid- en westzijde van de Maas bezocht. In Cuijk steken de wandelaars de Maas over via een pontonbrug. Je eindigt de dag weer op de feestelijke Wedren.

dag-4-4-daagse-.gpx (293 downloads )

 

Klik op afbeelding voor de foto’s