Tweede Alternatieve Sallandse Wandel4daagse 2022

Wat is er fijner dan het vooruitzicht om 4 dagen te mogen wandelen op de Sallandse Heuvelrug. We hadden hotel Fletcher Hellendoorn als uitvalsbasis gekozen. Voordeel van de SW4D is dat de vertreklocaties met openbaar vervoer te bereiken zijn. Je kunt ook een keuze maken over welke afstand je wilt wandelen. De organisatie is in staat geweest om elke dag een route uit te zetten die in 2 aparte delen is te wandelen. Wij hebben er voor gekozen om elke dag de hele route te lopen.

Op dag 1 vertrokken wij vanuit Raalte richting Heino.  De dagen voorafgaand aan onze geplande wandeltochten heeft het behoorlijk geregend en is de ondergrond behoorlijk doorweekt.

DSC00099-Kleinde stempelkasten zijn zelfs kunstwerkjesDSC00105-Klein

Het wandeltempo is laag. Oorzaak is de omgeving waarin wij rondlopen. Mooie vergezichten afgewisseld met bospartijen en prachtige bouwwerken.

DSC00124-Klein

 

 

 

 

Route dag 1 Raalte-Heino

2-de-Alternatieve-SW4D-Dag-1-Raalte-Heino.gpx (856 downloads )

Dag 2 Olst-Diepenveen

DSC00128-Klein

 Op dag 2 is de route vanuit Olst naar Diepenveen.  Na gestempeld te hebben bij NOBACH, een van de sponsoren van de 2-de alternatieve SW4D, vervolgen we onze weg en laten we Olst al snel achter ons.

DSC00138-Klein
Via het Drostepad komen we snel bij de volgende splitsing

We komen ook tijdens deze wandelingen diverse Havezathe’s en Kastelen tegen. Zo kwamen we ook kasteel de Haere tegen. Fijn dat deze gebouwen nog  bestaan.

Havezathe Spijkerbosch

DSC00140-Klein

Kasteel de Haere (Stempelplaats bij de brug)

DSC00148-Klein

We gaan goedgemutst verder ondanks de krachtige wind van “Dudley”die aan kracht gaat toenemen.  Helaas kwamen we niet door het centrum van Diepenveen en daardoor ook geen kans om een consumpie te nuttigen.

Na  een natte terugweg ( waar soms figuurlijk ook echt door water gelopen moest worden) maar met wind in de rug kwam Olst weer in zicht.

 

 

2e-Alternatieve-SW4D-Dag-2-Olst-Diepenveen.gpx (810 downloads )

 

Dag 3 Haarle- Nieuw- Heeten

Na een korte rit vanuit Hellendoorn starten we nu vanaf “Herberg de Pas” in Haarle. Na een korte wandeling door het dorp gaan we de Sallandse Heuvelrug op. We vergapen ons aan de schoonheid van deze omgeving. We hadden een voorstelling hoe de heuvelrug er uit zou zien maar het overtreft onze verwachtingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De route voert via diverse verharde  en onverharde  paden langzaam omhoog naar de top van de  heuvelrug. Uiteindelijk komen we uit in Nieuw Heeten. Hier worden we verrast door de beelden die het centrum van Nieuw Heeten sieren. Na een korte lunch gaan we terug naar Haarle. We komen via een bijna rechte wandelpad  terug bij “Herberg de Pas” waar het biertje heerlijk smaakt.

2-de-Alternatieve-SW4D-Dag-3-van-Haarle-Nieuw-Heeten.gpx (891 downloads )

Dag 4 Dag van Lemele

Door de storm Eunice hadden we besloten om de niet de bossen in de buurt van Lemele te betreden. We komen nog een keer terug om de laatste etappe  te wandelen.